Segmenten

Met segmenten kun je logische groeperingen van pagina’s maken, toegespitst op jouw behoeftes. Deze kun je vervolgens gebruiken om jouw rapportage effectiever te maken en om de auditing suite op maat te maken.

ContentKing bevat standaard al twee segmenten: indexeerbare pagina’s en niet-indexeerbare pagina’s, maar het staat je volledig vrij om je eigen segmenten te maken op basis van welk filter criterium dan ook.

Segmenten zijn dynamisch

Segmenten zijn dynamisch, wat betekent dat wanneer pagina’s aan de onderliggende filter criteria voldoen zij automatisch in het segment geplaatst worden. Vice-versa: pagina’s die niet meer aan de filter criteria voldoen worden uit het segment verwijderd.

Bijvoorbeeld, stel dat je een segment voor pagina’s in de /blog/ subdirectory genaamd “Blog artikelen” aanmaakt. Telkens wanneer je nu een nieuw blog artikel publiceert dan wordt deze automatisch opgenomen in dit segment.

Suggesties voor segmenten

Je kan helemaal zelf bepalen welke onderliggende filter criteria je wil gebruiken voor segmenten, maar hier wat voorbeelden ter inspiratie:

• Hoofdcategorieën / belangrijkste content
    Misschien een open deur, maar het aanmaken van segmenten rondom je hoofdcategorieën of belangrijkste content is een hele effectieve manier om met segmenten aan de slag te gaan.
  • Recent toegevoegde pagina’s
    Filter op “minder dan 7 dagen geleden” in de Gevonden-kolom en maak hier een segment voor aan.
  • High performers
    Koppel met Google Analytics of Google Search Console en filter op pagina’s met minimaal X klikken, pageviews of welke andere GA of GSC metric dan ook.
  • Langzame pagina’s
    Filter op “meer dan 600ms” in de Paginasnelheid-kolom.

Segmenten aanmaken

Je kan segmenten aanmaken in het Pagina’s scherm:

1. Stel de filter criteria in zodat ze overeen komen met de URLs die je wilt segmenteren
  2. Open de blauwe Actieve Filters werkbalk
  3. Klik op de Nieuw segment knop

Nu worden alle pagina’s die aan de door jou gedefinieerde filter criteria voldoen in het segment geplaatst. Bovendien wordt elke pagina die in de toekomst aan de criteria voldoet toegevoegd aan het segment.

Segmenten gebruiken voor het filteren

Nu we ons eerste eigen segment hebben aangemaakt kunnen we daarop filteren en hem zelfs combineren met andere segmenten:

1. Open de Segmenten filter
  2. Versleep het nieuw aangemaakt segment van de Segmenten container naar de Inbegrepen in container
  3. Doe hetzelfde met het standaard Indexeerbaar segment

Nu zie je alleen pagina’s die zich in beide segmenten bevinden.

Wil je de pagina’s zien die zich in één van de segmenten bevinden? Verander dan de EN/OF knop in OF.

Maar wat als je pagina’s wil zien die zich in één segment bevinden maar NIET in een ander segment? Eenvoudig: sleep gewoon het segment dat je wilt uitsluiten naar de En niet inbegrepen in container.

Segmenten wijzigen

Je kan altijd jouw bestaande segmenten wijzigen. Om een segment te wijzigen, ga je naar de Segmenten tab van de Website instellingen en klik je op het instellingen-icoon naast het segment dat je wil wijzigen.

Aan de linkerkant van het scherm kan je filter criteria toevoegen of verwijderen en aan de rechterkant kan je de filterwaarden instellen. Helemaal bovenaan vind je de Eigenschappen wijzigen knop waarmee je de naam, code/icoon of kleur van het segment kan wijzigen. Als je dat hebt gedaan, klik je simpelweg op Wijzigingen opslaan!

Segmenten verwijderen

Je kan elk segment naar keuze verwijderen vanuit hetzelfde scherm als waar je segmenten wijzigt.

Dus om een segment te verwijderen, ga je naar de Segmenten tab van de Website instellingen en klik je op de knop met het vuilnisbakje. In het venster dat vervolgens verschijnt, bevestig je het verwijderen door VERWIJDEREN in te typen en klik je op Verwijder segment.

Deleting segments in ContentKing