Krijg dingen gedaan met Edge SEO

 • 25 maart 2019
 • Steven van Vessum
Dan Taylor

SEO diensten zijn al moeilijk genoeg te verkopen omdat de uitgaven niet 1:1 zijn met de ROI, maar een doorlooptijd van 6 maanden kan echt een SEO campagne verlammen. Vooral wanneer de besluitvormers en budgethouders niet echt wat af weten van SEO of begrip hebben voor de issues waarmee ze worden geconfronteerd.

Edge SEO, en tools zoals Sloth, kunnen dan echt het verschil maken.

Welkom Dan! Voor degenen die je niet kennen, kun je iets over jezelf vertellen?

Mijn naam is Dan Taylor en ik ben een senior technical consultant & account director bij SALT.agency, een gespecialiseerd technical SEO agency. Ik schrijf maandelijks een artikel voor Search Engine Journal, en ook een aantal artikelen op mijn eigen website.

Ik spreek op conferenties in het VK en de VS, in het bijzonder TechSEO Boost in 2018, en op deze conferentie wonnen we (SALT) de inaugurele Call for Research competitie, gesponsord door Moz, voor ons onderzoek naar het gebruik van Cloudflare Workers voor SEO doeleinden.

Op de conferentie onthulden we ook de beta voor ons eigen Cloudflare Worker tool genaamd Sloth. Deze tool laat gebruikers Cloudflare Worker bundels voor verschillende SEO doeleinden creëren en beheren, inclusief redirects, AB testing, code injectie, zonder een regel code aan te raken.

Kun je uitleggen wat Edge SEO is?

Edge SEO verwijst naar de techniek waarmee je SEO aanbevelingen, technical fixes, en navigatie platform beperkingen implementeert door middel van een app zonder server (Cloudfare Workers) op een CDN edge server.

Will Critchlow publiceerde een studie op Moz in 2016 waaruit bleek dat de meerderheid van SEO’s niet hun aanbevelingen geïmplementeerd zagen voor ~6 maanden nadat ze gedaan waren.

SEO is al moeilijk genoeg om te verkopen omdat de uitgaven niet 1:1 zijn met de ROI, maar een doorlooptijd van 6 maanden voor essentiële veranderingen kan echt een SEO campagne verlammen. Vooral wanneer de besluitvormers en budgethouders niet volledig op de hoogte zijn of de issues waarmee ze geconfronteerd worden echt begrijpen.

Gebruikelijke issues geschetst in de studie waren dat verzoeken van marketing de laagste prioriteit kregen , dat het platform te beperkt was of veranderingen niet toestond, of dat er gewoon een grote achterstand was in de ontwikkeling.

Door middel van edge SEO, en tools zoals Sloth, kunnen heel veel van deze issues worden genavigeerd en volledige of tijdelijke oplossingen worden ingevoerd.

Hoe werkt Edge SEO in de praktijk?

In de praktijk betekent dit dat we nu een webpagina en website kunnen veranderen, zonder de onderliggende code base aan te passen. Dit kunnen we doen door zowel het request en de response tussen de client (een gebruiker of Googlebot) en de server aan te passen.

Dan Taylor - Hoe Edge SEO met Sloth werkt

Sloth was het eerste tool in zijn soort, en alhoewel het concept van edge SEO niet nieuw is – hopen we dat de tool zelf en ons onderzoek de creativiteit van anderen zal stimuleren en we meer praktische toepassingen van de technologie kunnen vinden.

Moeten Cloudflare Workers elk individueel response aanpassen? En als dat het geval is, hoeveel impact heeft dit op de pagina laadtijd?

Cloudflare Workers wijzigen elk request dat verstuurd wordt naar de server, echter voor de eerste $5 per maand krijg je 10 miljoen requests, en kun je de onnodige requests eruit filteren zodat het volume lager is.

Wat betreft de impact op de pagina laadtijd en toegevoegde latency, tijdens onze testen en gebruik op echte websites was de gemiddelde overhead rond de 10ms - ter vergelijking Distilled’s ODN adverteert een 15ms latency overhead.

In sommige extreme gevallen hebben we 50ms van latency gezien, maar dit hangt echter af van het platform en de packetsize die wordt teruggestuurd door de server. Over het algemeen, als je grote packets aanbiedt, grote afbeeldingen en andere ongecomprimeerde media (en jouw site is al aardig traag), dan is de toegevoegde latency een kleine vermeerdering hiervan.

Vanuit het perspectief van Google, weet Google het verschil tussen een pagina getoond door de oorspronkelijke site en één bij de edge?

Nee, de “versie” van de pagina die aan Google getoond wordt is al aangepast door de Cloudfare Workers. Dit is een enkele request, dus maar één versie wordt aangeboden en aangezien de pagina de CDN van Cloudflare gebruikt moeten de request en de response via CDN gaan - waar de aangepaste Worker bundle de codebase wijzigt aan de hand van de gewenste specificaties.

Dan Taylor - Aangepaste server response met Edge SEO

Welke soort veranderingen kun je maken met SEO op de edge?

De mogelijkheden van wat je kunt doen op de edge, voor SEO doeleinden, zijn bijna onbeperkt. Door Sloth te bouwen kunnen we:

 • redirects implementeren (bijvoorbeeld 301 en 302 redirect)
 • de HTTP header response aanpassen (bijvoorbeeld een X-Robots-Tag toevoegen)
 • de robots.txt file aanpassen (inclusief het robots.txt bestand op Shopify)
 • een JavaScript pre-rendering oplossing implementeren
 • server log bestanden verzamelen (inclusief logs van Salesforce CC/Demandware)
 • nieuwe content toevoegen
 • bestaande content overschrijven (inclusief meta titles, descriptions en body content)
 • schema markup implementeren
 • hreflang implementeren (en het in kaart brengen op meerdere platforms en ccTLD’s en niet op een enkele database structuur)

En we hebben ook AB testing getest, en ook de mogelijkheid om website migraties te testen (zoals nieuwe templates, verandering van platform) zonder een volledige migratie uit te voeren.

In welke situaties is Edge SEO nuttig?

Voor velen voegt edge SEO geen meetbare waarde toe behalve een nieuw ding om te testen, of een luxe tool. Voor een aantal SEOs en interne digital teams kan het echter hun SEO campagnes revolutioneren.

Er zijn een aantal echte problemen, en veel ervan zijn uniek voor op maat gemaakte platforms, legacy tech stacks of hoe de stacks geconfigureerd zijn. Er is ook het issue van onbehulpzame, gatekeeper developers (in sommige gevallen).

Edge SEO kan je helpen bij het navigeren van deze issues omdat, als het domein zich op Cloudflare bevindt, kun je veranderingen doorvoeren op de edge onafhankelijk van tech stack, de beschikbaarheid van developers, of de beperkingen van een platform.

Sommige use cases waaraan we met een group beta testers werken, betreffen het aanpassen van de robots.txt bestand op Shopify websites, en het verzamelen van server log bestanden op Salesforce CommerceCloud / Demandware.

Hoe vergelijkt Sloth met Distilled’s ODN?

Sloth en ODN zijn twee verschillende tools, omdat Sloth alleen maar een code generator en management tool dat de toegankelijkheid van edge SEO technologie vergroot is. Sommige mensen noemen dit een meta CMS en tot op zekere hoogte is het een management systeem.

Net als Distilled’s ODN, is Sloth platform onafhankelijk en werkt het tussen de client en de server. Wij kunnen zeggen dat ODN een goede AB testing oplossing is, maar Sloth is ontworpen om meer complexe problemen aan te pakken - zoals bijvoorbeeld het implementeren van een standaard hreflang bij 15 verschillende ccTLDs en talen wanneer de sites op verschillende platforms gebouwd zijn, of het implementeren van redirects wanneer de fysieke server een line limit heeft en de request niet aankan.

Je hebt het veel over Cloudflare, maar hoe zit het met andere CDN’s?

Natuurlijk zijn er andere CDN’s beschikbaar, en je kunt Akamai, Imperva Incapsula en MaxCDN (om er een paar te noemen) gebruiken om jouw website prestaties te verbeteren. Ik ben in dit artikel nagegaan hoe CDNs SEO prestaties kunnen verbeteren.

De reden dat ik specifiek Cloudflare noem wanneer ik het over edge SEO heb, is omdat alleen Cloudflare een serverloze applicatie met deze mogelijkheden biedt. Als de andere CDN providers een soortgelijke serverloze applicatie aan Cloudflare Workers zouden geven, dan zouden we met behulp daarvan edge SEO toepassingen implementeren.

Wat zijn de nadelen van SEO at the edge? Welke risico’s zijn er aan verbonden?

Wanneer je welke verandering dan ook invoert op een website, zijn er inherente risico’s en een mogelijke introductie van bugs, of dat er veranderingen doorgevoerd worden die nog niet geaccordeerd zijn of zelfs schadelijk zijn voor de website of het bedrijf.

Sommige van deze risico’s zijn niet noodzakelijkerwijs risico’s, maar ze creëren de behoefte aan nieuwe interne processen. Sommige van de potentiële risico’s vanuit een technisch perspectief zijn:

 • Potentiële conflicten tussen de onderliggende codebase en de veranderingen gemaakt op de edge.
 • Potentiële introductie van front-end bugs die moeilijk te debuggen zijn, als er weinig/geen toegang is tot de backend, en wanneer het onduidelijk is wat er aangepast/geïnjecteerd wordt door de stream transformatie.

Er is ook een risico met betrekking tot de kosten van deze technologie. Om Cloudflare Workers te gebruiken moet je ze inschakelen in jouw Cloudflare account en dit kost $5 per maand, voor 10 miljoen requests, en 50c voor elke volgende miljoen requests. Dit klinkt niet veel maar als je een grote website met heel veel requests bent, kunnen de kosten aardig oplopen.

Hoe verklein je deze risico’s?

Om bugs te omzeilen of dat er latency wordt toegevoegd aan de website, raden we aan dat SEO activiteiten niet in silo of zonder structuur worden ondernomen. Ze moet hetzelfde proces volgen als “normale” veranderingen op de website en een uitgebreide changelog en geplande “push” data.

Het is belangrijk dat interne processen worden ontwikkeld om het gebruik van deze technologie te integreren zodat er één punt van eigendom is. Eén van de functies die we in Sloth gebouwd hebben is dat het niet jouw Cloudflare authentication key opslaat.

Dit kan als ongemakkelijk worden ervaren bij een één-klik strategie, maar het is echter om twee voorname redenen:

 1. het voorkomt dat iemand met toegang tot het Sloth account zonder controle veranderingen kan doordrukken, vooral belangrijk wanneer het account gecompromitteerd is.
 2. het kan de PCI naleving van het bedrijf in gevaar brengen.

Door deze stap toe te voegen, help je een commandostructuur te creëren als de authentication key wordt gezien als de sleutel die de grote rode lanceringsknop ontsluit. Net als altijd moet er getest worden voor een grote lancering, en als er bugs worden geïntroduceerd, kunnen Cloudflare Workers en de ingezette self-sufficient worker bundle net zo snel als ze geïmplementeerd worden weer uitgezet worden.

Om hoge kosten met betrekking tot request volume te voorkomen, raden we aan implementaties goed uit te zoeken en om filters in te stellen zodat onnodige requests niet de Worker bundle opstarten – dit beperkt de kosten.

Wanneer het draait om het monitoren van de veranderingen die je maakt, is het een essentieel onderdeel van deze technologie dat het geverifieerd en gemonitord kan worden zoals je gewoon bent. Bij Hreflang implementaties bijvoorbeeld, kun je een standaard validatie tool zoals hreflangchecker.com gebruiken en jouw Hreflang implementatie valideren.

Dan Taylor - Valideer gemodificeerde hreflang met Edge SEO

Crawlers, en SEO monitoring systemen zoals ContentKing kunnen bij edge implementaties fouten prima oppikken.

Track On-page SEO changes

Edge SEO adds an extra layer of complexity. Now more than ever it’s important to track on-page SEO changes.

Gelieve een geldige domeinnaam (www.voorbeeld.nl) op te geven.

Praktisch gesproken, welke platforms kun je gebruiken voor SEO at the edge?

Als je jouw domein naar de nameservers van Cloudflare kunt verwijzen en het Cloudflare kunt gebruiken, kun je Cloudflare Workers gebruiken en SEO op de edge uitvoeren.

Als en wanneer Imperva Incapsula en Akamai een soortgelijke serverloze applicatie creëren voor het inzetten van self-sufficient bundles op hun netwerken, geldt hetzelfde principe.

Lees meer diepgaande interviews met SEO specialisten

Je kunt hier de andere edities van SEO in Focus vinden:

Steven van Vessum
Steven van Vessum

Steven is onze Chief Customer Officer. Hij zorgt ervoor dat onze klanten tevreden zijn én blijven. Daarnaast is hij gek op alles wat met SEO en content marketing te maken heeft!

Probeer 14 dagen gratis

Binnen 20 seconden aan de slag

Gelieve een geldige domeinnaam (www.voorbeeld.nl) op te geven.
 • Geen credit card nodig
 • Geen installatie nodig
 • Geen verplichtingen