De ultieme handleiding voor gebruik van H1-H6 headings

Last updated: 31 augustus 2020
SEO Fundamentals

Wat zijn headings?

Headings zorgen voor overzicht en een duidelijke structuur op webpagina’s. Hierdoor kunnen bezoekers pagina’s snel scannen en het helpt zoekmachines de structuur en het onderwerp van de pagina te begrijpen.

Er zijn 6 heading niveaus: H1 tot H6. Hoewel headings maar een kleine rol spelen in zoekmachine algoritmes draagt het opnemen van keywords in de headings bij aan de relevantie van het onderwerp - en daardoor, aan betere rankings.

Logische heading structuur

Een pagina begint met de H1 heading.
Een pagina begint met de H1 heading.

Headings moeten een logische structuur hebben op een pagina. Een pagina begint met een H1 heading, gevolgd door een H2 heading, die weer gevolgd kan worden door een H3 heading mocht je een sub-sectie nodig hebben. Aan het begin van een nieuwe sectie, moet je een andere H2 heading gebruiken. Sla geen niveaus over in deze structuur. Ga bijvoorbeeld niet van een H1 heading naar een H3 heading.

Hier is een goed voorbeeld van het correcte gebruik van headings:

<h1>Dit is de paginatitel</h1>
<h2>Dit is de eerste sectie</h2>
<h3>Dit is een sub-sectie</h3>
<h2>Dit is een tweede sectie</h2>
<h3>Dit is een andere sub-sectie</h3>

De H1 heading

De H1 heading beschrijft het belangrijkste onderwerp van de pagina. Het moet zeer gerelateerd zijn aan de inhoud en het moet uniek zijn op jouw website, en een pagina mag maar een H1 heading bevatten.

Voeg geen H1 heading tags aan een afbeelding toe, omdat zoekmachines afbeeldingen niet goed begrijpen. Je mist dan de kans om een signaal aan zoekmachines te geven wat voor een pagina het is.

<h1><img src="logo.png"></h1>

Lengte van H1 headings

Maak H1 headings niet te lang. Als je dat doet, dan is er een grote kans dat de H1 heading niet leesbaar is voor bezoekers, en dat heeft een negatieve invloed op de gebruikerservaring. Er is echter geen minimale lengte van H1 headings. Zorg er gewoon voor dat H1 headings begrijpelijk zijn voor je bezoekers. Het moet het belangrijkste onderwerp van de pagina communiceren.

Meerdere H1 headings? Niet eens in HTML5.

Toen de HTML5 specificatie voor het eerst werd geintroduceerd, was er ondersteuning voor meerdere H1 headings per pagina (ieder in zijn eigen sectie-element). Echter, omdat browsers deze aanbeveling niet overgenomen hebben, is ondersteuning hiervoor vervolgens vervallen toen de HTML5.1 standaard werd gepubliceerd. Voor meer informatie, zie this W3c thread.

Ander gebruik van de H1 heading

Als je geen paginatitel hebt gedefinieerd, of als zoekmachines jouw titel niet relevant genoeg vinden, dan gebruiken ze mogelijk de H1 heading als paginatitel in de zoekresultaten.

H2–H6 headings

H2–H6 headings worden gebruikt om de inhoud van meer structuur te voorzien. Het gebruik van H2 headings wordt aanbevolen, en het gebruik van H3-H6 headings is optioneel.

Veelgestelde vragen

ContentKing Academy Content Team
Steven van Vessum
Steven van Vessum

Steven is onze Chief Customer Officer. Hij zorgt ervoor dat onze klanten tevreden zijn én blijven. Daarnaast is hij gek op alles wat met SEO en content marketing te maken heeft!

Vojtěch Zach
Vojtěch Zach

Vojtěch is ContentKing’s Customer Support & Localization Manager. Hij is degene die met veel plezier jouw vragen zal beantwoorden wanneer je contact met ons opneemt. Hij heeft gestudeerd voor vertaler, dus naast het blij maken van onze gebruikers, gaat hij ook graag onze lokalisatie uitdagingen aan.

Ondřej Koraba
Ondřej Koraba

Ondřej is ContentKing’s Content Marketing Specialist. Hij is het liefst iedere dag bezig met Content Marketing, en zorgt ervoor dat onze content up-to-date en scherp blijft.

Probeer 14 dagen gratis

Binnen 20 seconden aan de slag

Gelieve een geldige domeinnaam (www.voorbeeld.nl) op te geven.
  • Geen credit card nodig
  • Geen installatie nodig
  • Geen verplichtingen